7 najljepših evropskih gradića

24. Novembra 2017.
Blog

Izabrati najlepše gradiće u Evropi može se činiti kao veoma nezahvalan posao, budući da je kandidata zaista mnogo. Nažalost, mnogi od njih su već toliko komercijalno eksploatisani, da često od gužvi nećete ni moći da uživate u očuvanoj arhitekturi i kulturnim sadržajima, a cene u restoranima i suvenirnicama su bezobrazno visoke. Mi vam predstavljamo 7 gradića koji izgledaju kao sa razglednice, ali poseduju i svoj, specifičan šarm. Budući da nisu toliko turistički ekspolatisani, ostali su autentični, pa iako ćete možda morati da se malo više potrudite kako biste stigli do nekih od njih, trud će vam se svakako isplatiti.

Telaro, Italija

Strmi vijugavi putevi i minijaturna luka i u kojoj se nalazi ovo ribarsko mestašce (Tellaro), zaštitili su ga od hordi turista koji opsedaju obližnji Ćinkve Tere i ostale ligurijske priobalne gradiće. Karakteristične pastelne fasade smeštene su na istočnoj obali zaliva La Specija, poznatog i kao Zaliv pesnika, zbog brojnih književnika koji su ovamo dolazili da traže inspiraciju (Lord Bajron, D.H. Lorens). Telaro se smatra jednim od najlepših mesta u Italiji, ali ako želite šoping, zabavu i peščane plaže, ne dolazite ovamo. Od zanimljivih sadržaja, možete posetiti vibrantnu luku, minijaturne gradske trgove, crkvu koja potiče iz 6. veka i uživati u lokalnim specijalitetima od ribe. Nakon toga možete razgledati ostatke odbrambenih zidina koje i dalje stoje, a zatim upijati sunce i atmosferu na klupici pored obale.

 

 

Biburi, Engleska

Brdovita regija Kotsvold u jugozapadnoj Engleskoj poznata je kao „Oblast izuzetne prirodne lepote“, a jedno od najlepših mesta u njoj je Biburi (Bibury). Gradić se prostire sa obe strane reke Koln, koja je pritoka Temze, i poznat je po karakterističnim, izuzetno očuvanim kućicama iz 17. veka. Najatraktivniji deo mesta je Arlongton Row, uličica koja je toliko poznata, da se njena slika nalazi u svim pasošima Ujedinjenog Kraljevstva. Ovde možete posetiti brojne istorijske spomenike, kao što su Arlingtonski mlin (Arlington Mill) i Bibury Court iz 16. veka, poznat po jakobinskoj arhitekturi. Tokom obilaska, obavezna je pauza za čaj i kolačiće u nekom od lokalnih Tea House-a.

 

 

Halštat, Austrija

Locirano u Gornjoj Austriji, na bajkovitoj lokaciji između Halštatskog jezera (Hallstätter See) i raskošnih planinskih vrhova koji se okomito izdižu iznad vode, ovo mestašce izgleda gotovo nestvarno. Deo je kulturno-istorijske pejzažne celine Dachstein/Salzkammergut, koja se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Istorija Halštata je stara više hiljada godina i vezuje se za proizvodnju soli, koja je zaslužna za prosperitet i bogatstvo cele regije. Ovde su otkriveni brojni ostaci drevne evropske „Halštatske kulture“ iz perioda ranog gvozdenog doba (8 – 6. vek p. n. e.). Od bitnih sadržaja, pored gradskih ulica i trgova sa očuvanom arhitekturom, neogotičke evangelističke crkve iz 19.veka i gotičke crkve iz 12. veka, obavezno treba posetiti rudnik soli, Muzej svetske baštine i praistorijsku nekropolu na brdu iznad Halštata.

 

 

Folegandros, Grčka

Obožavate Santorini, ali vas užasavaju horde turista koje svake sezone opsedaju jedno od najlepših grčkih ostrva? Sreća pa većina njih nikada nije čula da u neposrednoj blizini Santorinija, kao deo arhipelaga Kiklada u Egejskom moru, postoji Folegandros, ostrvo sa sličnom arhitekturom, uskim popločanim ulicama, belim kućama ukrašenim raznobojnim cvećem i sa ponekom pravoslavnom crkvom, sa koje se uzdiže karakteristična plava kupola. Ukusna hrana, piće, ljubazni domaćini (njih 550!), sve je tu, jedino što nedostaje su horde turista. Postite glavnu ostrvsku crkvu Panaiju, mletačku tvrđavu Kastro i uživajte u sunčanju i kupanju u smaragdnoj vodi na izolovanoj šljunkovitoj plaži Katergo.

 

 

Kolmar, Francuska

Francuski i nemački uticaji se prepliću u ovom dobro očuvanom alzaškom gradiću, gde lokalne pekare prodaju i kroasane i kugolf, a u restoranima možete da probate i foie gras i sauerkraut (ili na fancuskom: choucroute). Različiti arhitektonski stilovi, od nemačke gotike do francuskog neobaroka, mogu se videti na zdanjima u starom delu grada. On je tokom II svetskog rata bio pošteđen razaranja, delimično i zbog lepote svojih kućica građenih fahverk stilom, uskih uličica i mirnih kanala. Poznat je po sušnoj mikroklimi i smatra se prestonicom alzaških vina, zato tokom posete obavezno planirajte i obilazak lokalnih vinarija.

 

 

 

Rejne, Norveška

Slika Rejnea, iznad koga se izdiže grandiozna planina Reinebringen, često se koristi na norveškim turističkim brošurama. On je nekoliko puta proglašavan najlepšim mestom u zemlji. Ne čudi onda što uprkos činjenici da se nalazi u arhipelagu Lofoten, u oblasti Nordland i iznad Arktičkog polarnog kruga, ljudi dolaze da ga vide. Osim gradske crkve, ovde nema mnogo kulturno-istorijskih sadržaja, ali netaknuta nordijska divljina koju odlikuju brojni fjordovi, ostrva i planine, oduzima dah. Poseban šarm mestu daju crvene ribarske kolibe (rorbuer), koje su sada preuređene u veoma tople i udobne smeštajne kapacitete za posetioce, i koje pružaju pogled na noćno nebo i polarnu svetlost iznad Norveškog mora.

 

 

Telč, Češka Republika

Telč, koji se nalazi u istorijskoj pokrajini Moravskoj u Češkoj, oko 160 km od Praga, može se pohvaliti jednim od najlepših gradskih jezgara u Evropi. Prelepe gradske fasade krase mrežu starih ulica i trgova, a posetioci će moći da razgledaju brojne stare crkve, palate i javne zgrade u renesansnom i baroknom stilu, između kojih se nalaze mali kafei i suvenirnice. Vredi posetiti i renesansni zamak i prošetati se oko dva gradska jezera. Zbog svoje važnosti, Telč se od 1992. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pretraži putovanje

Pronađite vaše putovanje iz snova!